Home
Werkwijze
Systemen
Producten
Diensten
Nieuws
Vacatures
Contact
Klanten Login

 
Zigbee en WiFi
 
 

Wat is Zigbee?

ZigBee is een radiosysteem gebaseerd op de 802.15.4 standaard, ontwikkeld met de volgende doelstellingen:

 • Laag energieverbruik
 • Lage snelheid
 • 'Ad-hoc' mesh networking

 Wat is 802.15.4?

 802.15 is een communicatie-standaard ontwikkelt door IEEE werkgroup bestemd voor draadloze netwerken. IEEE staat voor Institute of Electrical and Electronics Engineers.

De IEEE is een wereldwijde non-profit organisatie welke staat voor “de vooruitgang van aan elektronica gerelateerde technologie”.

Onder de 802.15 standaard vallen een aantal ‘sub’ standaards. De bekendste is op dit moment 802.15.1, beter bekend als BleutoothDe hier gebruikte standaard 802.15.4 heeft de volgende eigenschappen:

 • Laag energieverbruik
 • Eenvoudig in gebruik
 • Relatief lage snelheid
 • Relatief groot gebruik

ZigBee is bedoeld voor monitoring en controle van netwerken. Een praktisch voorbeeld hiervan is: het monitoren van het waterniveau in een groot veld. Verspreid in het veld worden sensors geplaatst, elk met een ZigBee radiosysteem. Het netwerk configureert zichzelf; wanneer het bereik van een sensor ontoereikend is zal deze module via een of meer andere modules toch de centrale weten te bereiken (mesh networking).

Elke module is uitgerust met een batterij waarvan de levensduur gezien het lage energieverbruik in jaren kan worden uitgedrukt. Naast monitoring en controle toepassingen zijn uiteraard ook 'gewoon' dataoverdracht- toepassingen mogelijk, zolang er niet te veel bandbreedte nodig is.

 Algemene technische eigenschappen (afhankelijk van het exacte type radio).

Snelheid:          250kbps
Bereik:             1.500 mtr. open veld - 100  mtr. bebouwd

Toepassingen

 1. Voorhout Data Connection gebruikt ZigBee in een aantal producten, o.a.:
  Een GPS tracking module. De ZigBee radio's worden gebruikt om de GPS data draadloos naar een centrale tracking-server te sturen.
 2. Een draadloze WatPas verbinding (klik hier voor meer informatie over WATPAS)

Dit wordt gebruikt door landmeters, als vervanging van een 'standaard' draadverbinding. Bij een dergelijke meting is sprake van een meetinstrument en een handheld terminal met de 'WatPas' software om het meetinstrument te bedienen.

Men was op zoek naar een oplossing om de draadverbinding te vervangen door een draadloze verbinding. Omdat men nu niet langer "vastzit" aan het meetinstrument via de kabel. Nu hebben de medewerkers meer bewegingsvrijheid en kunnen ze niet per ongeluk het meetinstrument omver trekken. Als gevolg hiervan zijn er minder schadegevallen aan het meetinstrument, maar ook het aantal metingen worden minder omdat het meetinstrument niet meer valt.

Externe links

Demistifying ZigBee and 802.15.4
www.maxstream.net/wireless/demystifying-zigbee.php

The ZigBee Alliance
www.zigbee.org/en/index.asp

Wat is WiFi?

WiFi is een algemene aanduiding voor draadloze netwerken welke volgens de 802.11 standaard werken. Wanneer een apparaat voldoet aan de 802.11 standaard, betekent dit dat het in principe probleemloos met alle andere 802.11 apparatuur kan communiceren.

WiFi wordt voornamelijk gebruikt door PC's voor draadloze netwerktoegang, maar het komt ook steeds meer voor in handheld PC's en dergelijke.

Toepassingen

Voorhout Data Connection gebruikt WiFi in een aantal verschillende producten, waaronder:
1. Een Hotspot server, klik hier voor meer informatie
2. Draadloze terminals, klik hier voor meer informatie

Externe links

Wi-Fi www.nl.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi

 

» Draadloze communicatie tussen handterminal en waterpasmeetinstrument
» Software voor openen toegangspoorten

 
  Copyright Voorhout Data Connection 2004 ©
Techniek& Design door Netvlies


Trefwoorden : WiFi; Zigbee, WATPAS, Draadloos