Home
Werkwijze
Systemen
Producten
Diensten
Nieuws
Vacatures
Contact
Klanten Login

 
Portofoons en mobilofoons » Encryptie
 
 

AES en DES encryption

Sinds de introductie in 1977 is DES (Data Encryption Standard) in 25 jaar uitgegroeid tot de meest gebruikte standaard ter wereld voor het beveiligen van digitale informatie.  Tegen het einde van de jaren ’90 bleken de computer systemen zo krachtig te zijn geworden dat met DES versleutelde informatie binnen enkele uren kon worden gekraakt. Daarom werden er eisen geformuleerd voor een nieuwe standaard (FIPS-140-1). Een 15-tal verschillende algoritmes werden voorgedragen door de industrie. Het NIST (National Institude of Standards and Technologie) coördineerde het testen en het evaluatie proces dat nodig was om vast te stellen welke nieuwe standaard gekozen zou moeten worden.

In 2002 werd de nieuwe standaard AES (Advanced Encryption Standard), gebaseerd op het Rijndael algoritme, een feit. De AES standaard is een open standaard, iedereen mag hem downloaden en implementeren. Bovendien gelden er geen export of import beperkingen, omdat de standaard buiten de USA ontwikkeld is.

Het meest opvallende verschil tussen AES en DES is de lengte van de codesleutel. Binnen AES zijn er 3 sleutellengten mogelijk: 128, 192, en 256 bits, resulterend in respectievelijk 3.4 x 1038, 6.2 x 1057 en 1.1 x 1077 mogelijkheden. De DES code sleutel is slechts 56 bits lang (7.2 x 1016 mogelijkheden). Daaruit kan men dus afleiden dat AES een versleuteling oplevert, die tenminste een orde 1021 sterker is dan DES.

De M/A-COM P7100IP portofoons en M7100 IP mobilofoons zijn van zowel AES als DES OFB encryptie faciliteiten voorzien.  Al naar gelang de mate van beveiliging, die geëist wordt, kan men één van deze beide standaards kiezen, of zelfs beiden simultaan toepassen.

 


 
  Copyright Voorhout Data Connection 2004 ©
Techniek& Design door Netvlies


Trefwoorden : DES, AES, codesleutel