Home
Werkwijze
Systemen
Producten
Diensten
Nieuws
Vacatures
Contact
Klanten Login

 
Portofoons en mobilofoons » AIR-protocol
 
 

De M/A-COM portofoons en mobilofoons zijn “software defined” (DSP-based multi-application mobiles). Dezelfde hardware kan gebruikt  worden voor verschillende radio netwerken, door de juiste software te laden. Voor de verschillende radio netwerken zijn ook nog specifieke faciliteiten als software modules beschikbaar.

Beschikbare radio netwerken zijn:

  • P25IP
  • Open Sky
  • EDACS trunking
  • Analoog (conventioneel) 

P25IP

De M/A-COM portofoons en mobilofoons kunnen worden ingesteld om met elkaar te communiceren volgens de P25 standaard. P25 is de internationale standaard voor digitale modulatie binnen een 12,5 kHz breed radiokanaal, waarbij effectief een 9,6 bps data throughput wordt geboden. Met een P25 infrastructuur kan ook digitale trunking wordt geboden. Lees verder over de P25 standaard.

De P25IP digitale communicatie van M/A-Com biedt een ‘end-to-end’ IP verbinding. Wat betekent dit?  Een netwerkverbinding tussen uw centrale en mobielen voor datacommunicatie.  Een mobiele radio wordt een IP-nummer op het (W)LAN. Op de portofoon/mobilofoon kan een dataterminal, laptop of PDA worden aangesloten, waarmee opdrachten worden ontvangen, status wordt doorgegeven, en waarmee genavigeerd kan worden. Randapparatuur, zoals printer, taximeter, barcode scanner, GPS, RFiD en andere sensoren kunnen direct met de bedrijfsautomatisering worden verbonden.

Binnen het P25IP radio netwerk zijn data en spraak volledig geďntegreerd. Voor het spaakverkeer wordt gebruik gemaakt van VoIP (Voice over IP techniek). Net als bij het uitwisselen van digitale gegevens kan deze VoIP spraak worden gerouteerd naar elke PC in het netwerk. Waar deze PC zich ook maar bevindt in het automatiseringsnetwerk.

Analoog (conventioneel)

 De M/A-COM porto’s en mobilofoon zijn “backwards compatible” en kunnen ook in analoge mode worden geschakeld. Dit vormt onderdeel van de P25 standaard.  De analoge mode is belangrijk wanneer er gewerkt moet kunnen worden in een geografisch groot gebied, waarvan delen nog gedekt worden behulp van een conventionele analoge radio infrastructuur. En dit levert een kostenreductie op bij trajecten van grootschalige migratie van analoge naar digitale mobile communicatie.

EDACS trunking

Software kan worden geladen waarmee alle faciliteiten van wereldvermaarde GE Ericsson EDACS standaard worden ondersteund. EDACS staat voor mobiele spraak & data communicatie, op basis van digitaal gestuurde trunking, en biedt een zeer snelle toegangstijd (binnen 0,4 sec verbinding). Trunking biedt faciliteiten zoals gescheiden gespreksgroepen (dynamisch), groepsoproep, signalering, statusoverdracht en prioriteitsafhandeling. Binnen EDACS kan worden gewerkt met analoge spraak (kanaalbandbreedte 12,5 kHz) of gedigitaliseerde spraak (kanaalbandbreedte 25 kHz).  

OpenSky

OpenSky is een TDMA techniek die 4 separate gesprekswegen binnen een 25 kHz radiokanaal oplevert. Ook OpenSky is een ‘’end-to-end’’ IP oplossing. De effectieve datasnelheid bedraagt 19,2kB/s. Binnen een OpenSky netwerk kan ook trunking worden toegepast. Voordeel is dat daarvoor geen apart verkeerskanaal nodig is. OpenSky is met name interessant als men bestaande analoge radiokanalen geschikt wil maken voor een veel hogere verkeerscapaciteit.

 

» P25 standaard

 
  Copyright Voorhout Data Connection 2004 ©
Techniek& Design door Netvlies


Trefwoorden : DSP-based