Home
Werkwijze
Systemen
Producten
Diensten
Nieuws
Vacatures
Contact
Klanten Login

 
Draadloze technieken » Draadloze communicatie tussen handterminal en waterpasmeetinstrument
 
 

VDC heeft voor het Kadaster een draadloze ZiGbee oplossing bedacht voor de communicatie tussen een DAP 8640 terminal en een Leica waterpasmeetinstrument. Hiermee kunnen nu de digitale waterpasbakens m.b.v. het programma WATPAS (eigendom van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat)) op korte afstand van het waterpasmeetinstrument draadloos worden afgelezen. Normaliter staan beide apparaten met elkaar in verbinding door middel van een lemo connector aan de ene kant en een RS232/ DB9 connector aan de andere kant.

Het Kadaster (www.kadaster.nl), in het bijzonder de sector Geometrische Referentie Systemen (GRS), is samen met het NAP in Delft verantwoordelijk binnen Nederland voor de geometrische infrastructuur (RD- en NAP-stelsel), de basis voor alle landmeetkundige werkzaamheden (www.rdnap.nl). De sector GRS van het Kadaster verzorgt o.a. de waterpassingen t.b.v. de bepaling van de NAP-hoogtes van 430 over Nederland verspreidde zogenaamde GPS-kernnetpunten. Het NAP in Delft berekent en publiceert deze hoogte. Ook de sector GRS (Rijksdriehoeksmeting) publiceert vervolgens deze hoogte samen met de berekende coördinaten van het GPS-kernnetpunt. De meeste landmeters, die met GPS-meten, maken gebruik van deze punten om hun metingen op aan te sluiten.

Dhr. Gé Lobé (senior Adviseur Geometrische Referentiesystemen) zei hierover het volgende: “Deze draadloze oplossing is een ergonomisch verantwoorde aanvulling op de DAP- terminal. Het geeft onze landmeters, gedurende het gehele meetproces van de waterpassing, duidelijk meer bewegingsvrijheid achter het instrument. Het per ongeluk omver trekken of verstoren van de driepoot met het kostbare waterpasinstrument behoort hierdoor tot het verleden. Mocht er onverhoopt toch geen draadloze verbinding mogelijk zijn, dan kunnen we door een simpele handeling nog steeds gebruik maken van de seriële kabelverbinding”.

VDC heeft een draadloze verbinding ontwikkeld tussen de DAP handheld en het waterpas meetinstrument. Om dit te realiseren heeft VDC een waterproof kastje ontwikkeld die eenvoudig gemonteerd kan worden op de driepoot. Dit kastje bevat een oplaadbare batterij met een zender/ontvanger (Xbee module). In de DAP terminal is tevens een zender/ontvanger (Xbee module) ingebouwd. De benodigde energie wordt geleverd door de terminal batterij.

Een van de belangrijkste voordelen van deze draadloze verbinding is, de bewegingsvrijheid van de landmeters. De mogelijkheid blijft om desgewenst een verbinding tot stand te brengen middels de door VDC ontwikkelde kabel. Het kan natuurlijk gebeuren dat de batterij op is.

Klik hier voor foto1 ; foto2 Voor meer informatie over Zigbee klik hier .

 


 
  Copyright Voorhout Data Connection 2004 ©
Techniek& Design door Netvlies


Trefwoorden : Kadaster, Draadloos, ZIgbee, Xbee, Watpas, Waterpasmetingen